​Ecuador kiáll a Galápagos-szigetekért

Rekordot döntő megállapodást jelentettek be

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-05-11 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Ecuador kedden rekordot döntő megállapodást jelentett be, amelynek célja adósságterhének csökkentése és több százmillió dollár felszabadítása a Galápagos-szigetek tengeri élővilágának megőrzésének finanszírozására.


A debt-for-nature ( adósság a természetért ) megállapodás olyan, mint egy jelzáloghitel refinanszírozása, csak államkötvényekre. Gustavo Manrique Miranda, ecuadori külügyminiszter a lépést történelmi egyezménynek nevezte, amely tudatosítja a természet értékét. Azt mondta, Ecuador olyan gazdag, mint a világ leggazdagabb országai, „de a mi pénzünk a biológiai sokféleség”.

 

Milyen szerepet játszhat a pénzügyi szektor a természetvédelemben?

 

Amikor az országoknak készpénzre van szükségük, gyakran kötvényeket adnak el, amelyeket idővel kamatostul visszafizetnek. Ecuador jelenleg adóssággal és politikai zűrzavarral küzd. Kötvényei annyit veszítettek értékükből a piacon, hogy egyes befektetők, vélhetően a nagyobb veszteségektől tartva, 1,6 milliárd dollár értékben hajlandóak voltak eladni kötvényeiket a Credit Suisse banknak átlagosan 40 cent dollárért - írja a New York Times.

A bank ezután 656 millió dolláros Galápagos tengeri kötvényre váltotta át őket, amelyet egy kölcsön finanszírozására használt fel, segítve ezzel Ecuadornak a természetvédelem finanszírozását. Ez teszi az ügyletet a történelem legnagyobb, a természetért megkötött banki egyezményévé. A bank befektetői érdekeltek az olyan lehetőségek irányába, amelyek pozitív hatással vannak a természetre és a társadalomra – mondta Ramzi Issa, a Credit Suisse tranzakciójának vezetője.

A szerkezetátalakítás azt jelenti, hogy Ecuador több, mint 1 milliárd dollárt takarít meg a jövőbeni kamat- és tőkefizetéseken. A régi kötvénytulajdonosok a maguk részéről elkerülik a nagyobb veszteségek kockázatát, az Egyesült Államok kormányának fejlesztési bankja pedig politikai kockázati biztosítást nyújtott a galápagosi megállapodásban.

Miért fontos a biológiai sokféleség védelme?

A klímaváltozás nem az egyetlen környezeti csapás, ami veszélyezteti a Galápagos-szigeteket. A tudósok becslése szerint világszinten egymillió növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye, nagyrészt az emberi tevékenység miatt.

Decemberben a nemzetek megállapodtak abban, hogy intézkedéseket tesznek a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására. Ehhez viszont pénz kell. A világ nagy biodiverzitású országai pedig általában a globális délen találhatók, és még mindig a gyarmatosítás örökségeitől szenvednek, gyakran az adósságokból is nehezen lábalnak ki.

A súlyosan eladósodott országokban vagy az adósságfizetés kockázatának kitett országokban nincs lehetőség arra, hogy a környezetvédelmet prioritásként kezeljék, és a rossz hitelminősítések miatt nem vonzóak a befektetők számára" - mondta Alice Hughes, a Hongkongi Egyetem természetvédelmi biológia professzora. Az ilyen csereügyletek „eszközöket biztosítanak ezeknek a problémáknak a leküzdésére.

A decemberi megállapodás arra szólítja fel az országokat, hogy 2030-ra a világ szárazföldi és vizeinek 30 százalékát védjék meg. Az óceánok esetében ez nem csupán a védett tengeri területek létrehozását jelenti, hanem azok megfigyelését és a szabályok betartatását is. Annak ellenére, hogy évek óta védik a Galápagost, az illegális halászat, az éghajlatváltozás és a túlzott turizmus veszélyezteti.

A debt-for-nature ( adósság a természetért ) megállapodás részeként Ecuador kötelezettséget vállalt arra, hogy mintegy 18 év alatt több mint 323 millió dollárt költ a Galápagos régió természetvédelmi területeire, különösen a Hermandad Marine Reserve kezelésére és megfigyelésére, egy újabb védett területre, amelyet a kormány 2021-ben jelentett be. A tranzakcióból befolyt pénz egyúttal egy olyan alap létrehozását is segíti, amelynek célja az ilyen tevékenységek örökös finanszírozására.

A siker a hatékony óceánvédelem eléréséhez szükséges pénzügyi források biztosításán múlik, amiben úgy gondoljuk, hogy a pénzügyi szektor nagyon fontos szerepet játszhat – mondta Giuseppe Di Carlo, a Pew Bertarelli Ocean Legacy Project igazgatója, amely segített a galápagosi megállapodás megkötésében.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Országosan védett láp is odalett Fonyódon
Nem öngyulladás okozta a nádastüzet
PÉNZTÁRCA
Multikulturális pénzügyi edukáció Bukarestben
O.K. Központ már románia fővárosában is
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Az első nap Ugandában
Az újabb magyar orvosmisszió blogjának első része
RECIKLI
Így randizunk vírus után
Ma még a Tinder is más

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.05.17. 18:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I.
2024.05.18. 10:05 Világszám - Inforádió
Ecuador II.
2024.05.19. 10:35 Világszám - Inforádió
Ecuador I. ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--